dimecres, 24 de març del 2010

Collegats Nord

Sembla ser que darrerament aquesta nova escola d'escalada està sent força freqüentada pels autòctons de la comarca. La trobem a l'entrada nord del congost de Collegats, venint de Sort. Podem deixar els cotxes a l'àrea de descans de Morreres, i arribar-nos-hi amb una curta passejada. La carretera la salvem per un pas habilitat sota d'aquesta. Si ens hi fixem, encara podem entreveure les runes de l'antic hostal de Morreres, que juntament amb el monestir de Sant Pere de les Malesses (al barranc de St.Pere) i la borda del Ros (entrada sud del congost) donaven aixopluc als viatgers i traginers en temps de viaranys i camins molt més llargs que els actuals.
L'aproximació és molt, molt curta; fins al punt que gairebé pots fer reunió des del palafang del cotxe, si es pogués aparcar a la via de servei.
Tinc entés (si erro, em corregiu) que els protagonistes de l'habilitació d'aquesta escola i els seus accessos han estat recolzats per l'AEP. És lloable la iniciativa i es reconeix la feina feta, amb un accés correcte, uns peus de via acondicionats amb mesura i un equipament amb material acorde i amb la quantitat i col·locació ben estudiats.

Cal criticar amb severitat el furt de les plaques inicials de la majoria de les vies; els autors d'aquest furt són responsables de les possibles lessions que se'n derivin d'una caiguda aprop del terra per impossibilitat d'assegurar correctament l'inici de l'ascens.
Si algú té coneixement de l'autoria d'aquesta barbaritat, farie bé de recriminar-ho i exigir la seva reposició immediata.
De tota manera, per a escaladors amb certa experiència, no hi ha gaire dificultat per arribar al segon ancoratge.
L'Anaís i la Juana en plena feina.

L'orientació al sud-est, l'aire fresc del congost i la remor del riu faran d'aquesta escola una referència ben aviat. Altres punts d'interés ajudaran, com la breu aproximació, la possibilitat d'un bany a la Noguera Pallaresa, l'espectacular Argenteria, i altres vies assequibles aprop. Una iniciativa amb encert dels escaladors de la comarca. Enhorabona!

1 comentari:

  1. Hola!
    Lo primer es felicitar-te pel blog i donar-te ànims per a que continuis dia a dia.
    Escric per denunciar el que ha passat en aquest sector, sector niu.Soc un dels qui va equipar aquest sector, juntament amb d'altra gent, i quina va ser la meva sorpresa el dissabte passat quan anava a escalar amb uns neofits, al veure que habien ROBAT les primeres xapes de totes les vies, no us podeu imaginar la rabia interna que em va agafar al veure aquest saqueig. La persona responsable d'això té un coeficient intel.lectual molt baix i un respecte per la gent que s'inicia en aquest esport nul.
    Nomes espero NO veure aquestes xapes en tot el pallars, pq els qui ens gastem els estalvis en el bé comú coneixem el mes minim detall del material que col.loquem.
    Espero aquest comentari arribi a la ment perduda de qui ha comes aquest acte vandàlic.

    Anim per la feina ben feta i ens veiem.

    ResponElimina