dissabte, 8 de maig del 2010

Forats Estalonats de Pessonada


La Roca de Pessonada

Un típic dia d'aquests en que la predicció encerta que farà mal temps a Pirineu. La borrufa arriba fins a Collegats i a Erinyà.

El cim de Sant Corneli nevat i un vent molest ens fan decidir per una excursió curta i a recer: els Escalirons de Pessonada. Però a l'inici del camí, a peu de carretera, trobem un rètol cassolà que indica l'inici de la ruta als "Forats estalonats"; ens hi aventurem sense cap més informació, havent d'endevinar el camí molt poc transitat, resseguint fites de pedres i de pintura.
La pendent no és pronunciada, però sí constant, superant diversos graus pel costat més fàcil, elevant-nos fins al peu de la gran paret de Pessonada.


La panoràmica s'amplia abastament, des del Gallinova a la serra de Carreu fins al Pui de Lleràs, passant pel cim de Sant Corneli, el pantà de Sant Antoni, i al fons la serra del Montsec.

Els Forats Estalonats és un indret molt singular, on s'apleta el ramat a l'escalfor del sol i a recer dels vents. L'erosió que ha sofert l'estrat en aquesta part ha creat uns ponts de roca ben originals.

Tot i la seva singularitat, aquest racó de comarca no és gaire conegut, ni tan sols entre els mateixos pallaresos. L'època recomanable per visitar els Forats Estalonats és a l'hivern, en un dia assolellat, doncs a l'estiu hi fa massa calor.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada