divendres, 28 de maig del 2010

Mil·lenari de l'expedició de Montmagastre a Còrdova.

Des de l'Associació d'Amics del Castell de Montmagastre, us volem convidar als actes de celebració que hem organitzat per celebrar del mil·lenari de l'expedició de Montmagastre a Còrdova.

El maig d'aquell 1.010, segons diversos historiadors experts en l'època medieval, un exèrcit de cavallers dels comtats catalans, dirigits per Ramon Borrell I de Barcelona, el compte Ermengol I d’Urgell, Bernat Tallafero de Basalú i els bisbes d'Elna, Barcelona, Girona, Urgell i Vic s'aplegaran a Montmagastre abans de dirigir-se a Còrdova i posar-se al servei de Muhàmmad Ibn Hixàm, un dels pretendents al Califat d'aquesta ciutat.

La pugna pel poder del Califat, de la qual va formar part aquesta expedició, va marcar un punt d'inflexió i els comtes catalans van saber aprofitar-ho per canviar el destí de la nostra història, ja que pocs anys després començarien la conquesta de les terres d'al-Andalus.

Així doncs, aprofitant aquesta ocasió única, amb el suport de diverses institucions (Diputació de Lleida, IEI, Universitat de Lleida, Consell Comarcal de la Noguera, ajuntament d'Artesa de Segre, Museu de la Noguera, Museu de Montsec, Biblioteca Joan Maluquer d'Artesa de Segre, biblioteca Margarida de Montferrat de Balaguer,....) estem preparant una sèrie d'activitats per celebrar-ho.

El primer d'aquests actes serà la sortida guiada, “Juny de 1010- juny de 2010. 1.000 anys de l’expedició a Còrdova. A la frontera d’al-Andalus i el Comtat d’Urgell”. Aquesta visita està organitzada conjuntament amb el museu de la Noguera i es realitzarà el dissabte 5 de juny.

La visita ens transportarà a temps passats, quan Montmagastre era un indret de frontera, testimoni de les batalles entre els exercits dels comptes catalans i els musulmans. Al matí, podrem gaudir d’una visita al conjunt del Castell de Montmagastre (restes del castell, església de St. Miquel, antic poble de Montmagastre,....) A la tarda, ens endinsarem en la vida dels habitants d’al-Andalus, visitant el pla d'Almatà de Balaguer i el Museu de la Noguera, l’únic museu de Catalunya dedicat a al-Andalus.

Si us sembla interessant aquesta proposta, podeu inscriure-us fins el dia 31 de maig trucant als telèfons de l'ajuntament d'Artesa de Segre i del Museu de la Noguera, o bé mitjançant correu electrònic.La visita guiada és gratuïta i el dinar té un cost de 12 €.

PROGRAMA

Juny 1010 – juny 2010.
1.000 anys de l’expedició a Còrdova.
A la frontera d’al-Andalús i del Comtat d’Urgell
Visita guiada
Dissabte, 5 de juny de 2010


9h. Concentració a la Plaça de l’Ajuntament, davant de l’Ajuntament d’Artesa de Segre i sortidacap al Castell de Montmagastre

9.30 h. Visita al Castell de Montmagastre

14h. Dinar

175 h. Visita al Museu de la Noguera i al jaciment arqueològic del Pla d’Almatà (Balaguer). Madina Balaguer fou una de les ciutats frontereres d’al-Andalús, des de la qual s’organitzava el territori i el sistema defensiu d’aquesta part de la frontera. Les restes de la madina es coneixen al jaciment arqueològic del Pla d’Almatà, on es conserven les cases, el barri dels terrissaires o el cementiri musulmà dels segles XI i XII.

El Museu de la Noguera és, avui per avui, l’únic museu de Catalunya dedicat a al-Andalús i és un referent per conèixer i entendre aquest període la nostra història. Visita guiada pels tècnics del Museu de la Noguera: GRATUÏTA

Preu del dinar: 11€ socis i 12€ no socis.

PER ASSISIR AL DINAR ÉS IMPRESCINDIBLE QUE US INSCRIVIU FINS AL 31 DE MAIG A:
- Ajuntament d’Artesa de Segre: 973 400013
- Museu de la Noguera: 973 445194
- Amics del Castell de Montmagastre: montmagastre@gmail.com

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada